sâmbătă, 2 mai 2009

1mai "bere,mici si campanie electorala"

 Bere, mici , distractie si relaxare asa inteleg Romani 1mai.
 Oportunitate de apropiere a maselor , relationare cu multimea , sau mai bine si
 mai  direct spus , "campanie electorala" . Asta vad hai sa le spunem "partidele" politice romane.
 Asa ca de 1mai mai tot Romanul a luat parte la , fel de fel de evenimente amplasate strategic pe teritoriul Romaniei , de
 potentele organizatii politice .
 Avand o mare experienta dobandita in urma a catorva ani buni de "studiu"  , "gratarele electorale" au functionat aproape de perfectiune , indoind profund semnificatia zilei de 1mai .
 Dar ce semnificatie are  pana la urma aceasta zi (1mai)???? 

 În anul 1872, circa 100 de mii

 de lucrători din New York, majoritatea din industria construcţiilor, au demonstrat, cerând reducerea timpului de lucru

 la 8 ore.

În anul 1889, Congresul Internaţionalei Socialiste a decretat 1 mai Ziua

 Internaţională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin

 manifestaţii muncitoreşti. Cu timpul, 1 Mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea ţărilor lumii, diversele manifestări căpătâ

nd amploare pe măsură ce autorităţile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.

În România această zi a fost sărbătorită pentru prima dată de către

 mişcarea socialistă în 1890.

 Înperioada regimului comunist, de 1 mai autorităţile organizau manifestaţii uriaşe pe marile bulevarde, coloanele de muncitori în ţinute festive fiind nevoite să scandeze lozinci şi să poarte pancarte uriaşe. După 1990, importanţa propagandistică a zilei a fost minimalizată, dar oamenii se bucură de acest eveniment sărbătorindu-l în aer liber, la iarbă verde, la mare ori la munte, delectându-se cu mâncărurile tradiţionale: crenvurşti sau mici şi bere.

Aproape peste tot in europa aceasta zi (1mai) reprezinta o ocazie de protest mai mult sau mai putin agresiv  a clasei sociale de mijloc , impotriva actelor si politicilor , guvernamentale care I-i dezavantajeaza .  Asta spre deosebire de Romani , care prefera mici si berea si protesteaza in zile de examen (vezi greva din invatamant) sau in alte zile normal destinate muncii.

Si parca cu toata "muzicareala " si distractia oferita gratis (din bani publici) de partidele aflate la putere am cam si uitat de gripa porcina  si de faptul ca statul Roman a achizitionat in jur de 40mii  de vacine  antigripale , in  conditiile in care "ECDC" anunta :

       Gripa porcinã ar putea afecta între 40% şi 50% din populaţia europeanã, a anunţat ieri Centrul de Prevenire şi Controlare a Bolilor din Uniunea Europeanã (ECDC). 

Dar mai bine ne vedem noi de mici , berea si gratarele noastre electorale , ca doar nu va ajunge pana la noi gripa ! nu?.....................